Kenneth Johansson avled den 14 november efter en kort tids sjukdom. Han drabbades av en aggressiv tumör som var obotlig. Kenneth var född och uppväxt i småländska Mariannelund, några mil norr om Vetlanda. Den 22 december skulle Kenneth ha firat sin 70-årsdag. Mina tankar går framförallt till hans livskamrat och hustru Ylva, sonen Simon och hans flickvän Anna. I dagens annons i Sydsvenskan påminns vi om att bevara ljust i minnet, Kenneth! Det finns en glädje större än sorgen Glädjen att minnas.
Mitt första möte med Kenneth ägde rum på ett agrarhistoriskt seminarium i Uppsala, året var 1985/86. Han var doktorand och tillhörde professor Eva Österbergs seminariegrupp, vi möttes även på ”eftersits” hemma hos Eva under som vanligt gemytliga former. När Eva Österberg 1987 tillträdde professuren vid Lunds universitet efter Birgitta Odéns pensionering fortsatte Kenneth sina studier i Lund, och vi kom att bli doktorandkollegor många år framöver. Kenneth forskade och undervisade om brottslighet och mentalitet i äldre tider. Hans källor var bl.a. de svårlästa handskrivna domböckerna. Kenneths tolkningar och analyser var intressanta och sofistikerade. I flera år undervisades och handleddes många uppsatsskrivande studenter av honom. Det dröjde inte länge förrän jag upptäckte att Kenneth spelade gitarr och var intresserad av jazzmusik. En av hans förebilder var den amerikanske gitarristen Jim Hall. Vi hade en jazzgrupp, tre saxofonister och Kenneth på gitarr, som ”jammade” med stor glöd och spelglädje.
Vid ett framträdande på Tolvan satte vi rubriken Just Jazz! Kenneth utvecklade sitt jazzmusicerande i flera grupper med namn som Södertulls jazz, Alfaorkestern, Alfa Six och nu senast i Bjerreds Swing Band. Här i byn, varje år vid midsommartid var Kenneth en av de trogna och stabila ”bymusikanter” som underhöll till dansen runt midsommarstången. Det allra sista framträdande som Kenneth gjorde var vid idrottsplatsen i samband med THIF:s jubileumshelg lördagen den 1 oktober, då spelades rock, blues och förstås Autumn Leaves. Nästan lika viktigt som historia och musik var för Kenneth var hans intresse för trädgård, odling och mat. Före flytten till Byvägen 2, odlades det i koloniland vid Pinnmöllan, Mjölvägen i Dalby. I trädgården på Byvägen utvecklades odlingen; växthus och orangeri skapade nya möjligheter. Kenneth blev också invald i styrelsen för Lunds Trädgårdssällskap, där han även bistod med sina IT-kunskaper till gagn för sällskapets hemsida. Här i byn är det många som lärt känna Kenneth Johansson som ägare till Söderkrokens getter. Vi har dagligen sett det lilla röda italienska fordonet komma körande Trollskogsvägen fram mot Boklunden och Åkestorpsvägen, där Kenneths Göingegetter går på bete. Många är vi som lämnat löv och kvistar till Kenneths getter, och många är vi, barnfamiljer och andra, som fått se och uppleva den äkta lantrasen av Göingegeten på nära håll. Jag har haft glädjen att vara Kenneths kollega och musikervän genom många år. Han var en lugn och vänlig person med stor integritet och respekt för människors liv och välbefinnande, dessutom med en genuin omtanke om och känsla för vår natur.
Kerstin Vikner 2022-11-27